Yakima Valley Farm Workers Clinic

Location: Toppenish, WA

Square Footage: 18,000

 

Challenge

Yakima Valley Farm Workers Clinic's goal was to create a flexible, secure work environment for their administrative staff through a new administration and Data Center Building.  Design flexibility was essential for future potential reuse of the building as medical offices.   Additional project goals included reducing operating costs, LEED Certification, increasing productivity and enhancing the corporate culture with the attraction and retention of staff.  One of the greatest challenges of this project was the furniture requirements. For both LEED and budget purposes, the client decided to reuse some existing furniture within the new larger space.

Solution

Working closely with the architect, a design concept was developed to improve the synergy of the staff while also enhancing and reinforcing their corporate culture. Extensive analysis of their needs led to a well-functioning space which utilizes DIRTT modular walls allowing them to easily reconfigure for future growth.  3D study models were created to study the interior details and communicate the design for an expedited approval process. The client was able to share the images with their staff to create an excitement for their upcoming move. With the client requesting LEED Certification, an extra examination of all material and finish specifications was required. Since some of the existing furniture was reused, the existing furniture was inventoried and the new products were specified to integrate flawlessly in a cohesive furniture package. The final product is a beautiful new facility for the staff that has increased synergy and productivity in a space the employees thoroughly enjoy.

collaboration partner: Wolfe Architectural Group