WHEATLAND BANK | PASCO BRANCH

Location: Pasco, WA

Square Footage: 6,000

Completion Date: May 2015

Services: Material & Finish Specification, Lighting Design, Space Planning, Furniture Selection, Construction Documents, Construction Administration, Interior Design Detailing, Artwork Selection & Installation, Custom Cabinetry Design

Challenge

Wheatland Bank purchased an existing bank branch building for their new Pasco facility. Positives: location and existing bank infrastructure. Negatives: architecture and design incompatible with the Wheatland brand and customer service platform. The building was previously enlarged at each end resulting in an awkward floor plan with three entry points resulting in wasted square footage and security issues. The existing lobby was designed to accommodate staff workstations leaving no apparent entry point or lobby space. With an expedited schedule and limited budget we were challenged to transform the branch to perform and look similar to their other branches.

Solution

The floor plan was improved by dedicating one entrance as an emergency exit and re-purposing the hallway space into a private office and work/copy area. Low partition walls were removed to create a welcoming lobby area for customer reception and a check desk. Introducing curved elements in this area with an oval carpet inset, arced check desk and suspended circular track lighting provides interesting contrast to the strict rectilinear lines of the building. The curve is repeated as a new soffit behind the teller line supporting a 3D Wheatland Bank logo. 

The interior finish materials were updated from white and grey to Wheatland’s signature pallet of gold, green and red. Multiple carpet tile colors installed in horizontal bands help create interest and visually shorten the long narrow building. The walls were painted with a warm golden tone and the existing metal door frames painted charcoal to define the office entries. A patterned red wallcovering provides a bold backdrop for the existing oak faced teller line capped with a new textured dark toned laminate countertop. New furniture and artwork were also selected to complete the interior transformation. 

On the exterior, the traditional iconic columns and window cornices were removed and replaced with simple rectangular elements.  Steel beam lintels were added to coordinate with the entry signage.